Jesień – czas na przetwory

Co roku nadchodzi sezon na pyszne, świeże owoce i warzywa. Nie da się ich wszystkich przejeść w trakcie sezonu a na niektóre smakołyki sezon trwa bardzo krótko. Co zrobić aby przedłużyć sezonowy czas na wiele miesięcy? Warto przemyśleć zrobienie przetworów. To przeważnie nie jest czynność ani trudna ani bardzo czasochłonna a za to przynosi dużo radości przez cały rok. Do naszych przetworów w słoikach możemy sięgnąć kiedy tylko będziemy chcieli. Nawet w środku zimy, gdy owoce i warzywa w sklepie nie są już tak piękne i dorodne jak latem. Chociaż w sklepach przez cały rok dostępne są gotowe przetwory jednak przeważnie ich cena i zawartość nie jest warta kupna. Dużo bardziej opłacalne jest samodzielne ich wykonanie.

Najczęściej przepisy na przetwory przekazywane są z pokolenia na pokolenie. Jednak kiedy nie mamy zapisków naszych babć czy mam a chcemy przyrządzić coś swojego warto zasięgnąć pomocy internetowej. Istnieje ogromna ilość stron na których znajdziemy niezliczone przepisy na różnorodne przetwory. Znajdzie się coś dla każdego. Nawet dla tych, którzy chcą być w pełni ekologiczni. Często powstają tak zwane ‘eko-blogi’ w których autorzy dzielą się pomysłami na ekologiczne jedzenie które możemy skosztować przez cały rok z domowej spiżarni. Można w nich znaleźć cenne wskazówki dotyczące miejsc w których zakupimy ekologiczne produkty oraz sposoby ich przygotowania. Będziecie zaskoczeni ile różnych przepisów znajdziecie dla jednego, czasami bardzo pospolitego produktu. Najczęściej w słoikach goszczą ogórki. Każdy ma chyba swój specjalny przepis na nie. Ich różnorodność nie zna granic. Znajdziemy te kiszone, małosolne, w occie czy na słodko-kwaśno. Warto próbować różnych przepisów. Jest szansa że zupełnie przypadkowo będzie nam dane odnalezienie tego jedynego przepisu, który posmakuje całej rodzinie i będzie hitem na kolejne sezony.