Kawa czy herbata?

Dostępność różnorodnych kaw i herbat na rynku jest ogromna. Skąd się wzięły i jakie rodzaje są najlepsze?

Herbata jest jednym z najstarszych trunków na świecie. Pija się ją od lat w najróżnorodniejszych częściach świata. Sprawdza się ona zarówno z zimnym jak i ciepłym klimacie. Różnorodność gatunków i pochodzenie sprawia, że ilość kompozycji jest ciężka do zliczenia. Czym tak naprawdę jest herbata?

Herbata to napar, który przyrządzany jest z liści oraz pąków grupy roślin, nazywanych tą samą nazwę, należących do rodzaju kamelia. Nazwą “herbata” określa się także napary z ziół lub suszu owocowego. Istnieje wiele różnorodnych rodzajów herbaty. Najpopularniejszymi są herbaty czarne, zielone, białe, pu-erh (czerwone), ulung (niebieskie), aromatyzowane i prasowane. Każda z tych herbat ma swoje indywidualne zalety. Najczęściej pijana herbata czarna otrzymywana jest w wyniku czterech procesów: więdnięcia, skręcania, fermentacji oraz suszenia.

Kawa to napój który sporządzany jest z palonych ziaren kawowca. Są one później mielone lub poddawane instantyzacji. W Europie kawa pojawiła się już w XVI wieku. Jest to jedna z najpopularniejszych używek na świecie. Posiada również wiele zalet. Przede wszystkim kawa działa na nas pobudzająco i orzeźwiająco. Warto też wspomnieć że przyspiesza przemianę materii, co zapewne spodoba się osobom dbającym o linię. Kawa zawiera przeciwutleniacze, które zapobiegają powstawaniu wolnych rodników. Na świecie produkuję się astronomiczną ilość kawy. Jest to aż 6,7 miliona ton rocznie. Największymi producentami kawy na świecie są: Brazylia, Wietnam, Kolumbia, Indonezja i Indie.